Siirry pääsisältöön

Miksi kasviksia kannattaa syödä?


Aina puhutaan siitä, että hedelmissä ja vihanneksissa on paljon vitamiineja. Mutta mitä hyötyä vitamiineista on?


On olemassa 13 eri vitamiinia, joita ihminen tarvitsee. Niille on annettu nimiksi kirjaimet A, B, C, D, E ja K. Erilaisia B-vitamiineja on yhteensä 8 ja ne on eroteltu numeroilla B-kirjaimen perässä (esimerkiksi B1 ja B2).

Vitamiinit ovat yhdisteitä, joita ihmisen elimistö tarvitsee toimiakseen normaalisti. Vitamiineja saa syömällä niitä sisältäviä ruokia, jolloin vitamiinit tai niiden esiasteet imeytyvät vatsasta ja suolistosta käytettäväksi. Kaikki vitamiinit pitää saada ruokavalion kautta. Poikkeuksena D-vitamiini, jota voi saada myös auringon valosta, mutta riittävän saannin varmistamiseksi pitää syödä D-vitamiinilisää esimerkiksi purutablettina.

Millaisiin ihmiskehon toimintoihin vitamiineja sitten tarvitaan ja mistä niitä saa?

A-vitamiini

Kun olet pimeässä, pystyt kuitenkin näkemään ympärillesi suhteellisen hyvin. Tämä on A-vitamiinin ansiota. Jos A-vitamiinia saa liian vähän, voi näkö huonontua.
Tietyistä kasviksista, kuten porkkanasta ja tomaatista, saa karoteeneja, jotka sinun kehosi muuttaa A-vitamiiniksi. Lehtikaali on hyvä A-vitamiinin lähde, mutta eniten A-vitamiinia saa syömällä maksaa.

B-vitamiinit

Mennessäsi kouluterveydenhoitajan tarkastukseen, yleensä se kiinnostavin asia on pituus. Onko senttejä jo tarpeeksi kaikkiin huvipuiston laitteisiin, vai vieläkö pitää odottaa vuosi? Liikuntatunnilla hypätään pituutta, juostaan kilpaa, tai pelataan pallopelejä. Nämä kaikki; kasvaminen, juokseminen, kävely ja hyppääminen ovat esimerkkejä toiminnoista joihin keho tarvitsee energiaa. Energian muodostumiseen tarvitaan taas B-vitamiineja.
B-vitamiineja on monia erilaisia, ja niistä kaikkia, paitsi B12-vitamiinia, saa hedelmistä ja vihanneksista. Kaikkein parhaiten niitä saa kypsentämättömistä vihanneksista. Yksi tärkeä B-vitamiineihin kuuluvista vitamiineista on nimeltään folaatti, ja sitä saa parhaiten pavuista ja kaaleista, lisäksi esimerkiksi täysjyväviljasta saa monia B-vitamiineja.

C- ja D-vitamiinit

Putoat välitunnilla kiipeilytelineestä, tai kompastut koulun portaissa. Aluksi sinua sattuu kovasti, ja säikähdät että jokin luu murtui. C- ja D-vitamiini vahvistaa luustoa kalsiumin kanssa, jonka vuoksi yleensä pienet haaverit eivät aiheuta isompia vahinkoja luille. Luuston lisäksi C-vitamiini pitää ihosta huolta, iho ei rasvoitu niin herkästi jos C-vitamiinia saa tarpeeksi. Se auttaa myös elimistöä käsittelemään ja hyödyntämään monia muita tarvitsemiaan ravintoaineita.
C-vitamiinia tulee tarpeeksi ruoasta suositusten mukaisesti syötäessä. Eli jos syöt viisi omaa kourallista hedelmiä ja vihanneksia päivässä, saat tarpeeksi C-vitamiinia. Lähes kaikki hedelmät, kasvikset ja marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia.
D-vitamiinia saa ruoan kautta esimerkiksi kalasta ja maidosta, johon on lisätty D-vitamiinia. Ihosikin pystyy tekemään auringonvalosta D-vitamiinia elimistön käytettäväksi. Silti Suomessa suositellaan syötäväksi D-vitamiinilisää riittävän saannin varmistamiseksi.

E-vitamiini

Teet kotona matematiikan läksyjä. Tehtävät liittyvät tänään koulussa opeteltuun uuteen asiaan, ja aluksi ne tuntuvat todella vaikeilta. Hetken pähkäiltyäsi muistat kuinka opettaja neuvoi, ja saat kotiläksyt tehtyä mallikkaasti. Tämä on E-vitamiinin ansiota. E-vitamiini tukee oppimista sekä liikunnallista kehittymistä. E-vitamiini on tärkeä vitamiini kehon sisällä tapahtuvien toimintojenkin kannalta, sillä se estää elimistölle tarpeellisten rasvahappojen tuhoutumista. E-vitamiinia saa esimerkiksi kasviöljyistä ja margariinista sekä pähkinöistä.

K-vitamiini

K-vitamiini on taas vitamiini, joka auttaa kehoasi paranemaan. Jos esimerkiksi kaadut pyörällä ja polveesi tulee haava, niin veren vuoto tyrehtyy K-vitamiinin ansiosta. K-vitamiini myös tukee luuston kasvua muodostamalla luustoproteiinia. K-vitamiinia saa parhaiten vihreistä lehtikasviksista, kuten salaateista ja kaaleista.

Kasvisten muut hyvät ominaisuudet

Vitamiinien lisäksi hedelmissä ja kasviksissa on muita erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Esimerkiksi ravintokuituja on kasviksissa runsaasti. Riittävä kuidun saanti vaikuttaa merkittävästi terveyteen, sillä sen avulla vatsa toimii hyvin ja samalla pystyy ehkäisemään monia ikäviä sairauksia. Kuidut myös pitävät nälän parhaiten poissa.

Kasvikset sisältävät vitamiinien lisäksi monipuolisesti erilaisia kivennäisaineita, joita elimistö tarvitsee tosi pieniä määriä. Esimerkiksi happea keuhkoista soluille kuljettava veren hemoglobiini koostuu osittain raudasta, jota saa marjoista, hedelmistä ja vihanneksista lihan lisäksi. Kasviksista saa myös runsaasti kaliumia, joka natriumin kanssa vaikuttaa kehosi vesitasapainoon, sekä lihasten ja hermoston toimintaan.

Hampaidenkin kannalta kasvisten syönti kannattaa, esimerkiksi porkkanassa ja joissain hedelmissä on hampaita bakteereilta suojaavia aineita. Välillä koviltakin tuntuvien erilaisten kasvisten syöminen vahvistaa leuankin lihaksia.

Tärkeintä on muistaa, että ihmisen ravitsemus on kokonaisuus, johon jokainen ruoka-aine ja ateria vaikuttavat yhdessä. On tärkeää syödä monipuolisesti ja säännöllisesti. Syömällä paljon kasviksia muun ruoan joukossa saa helposti varmistettua monen tärkeän ravintoaineen riittävä saanti, mikä auttaa pysymään terveenä ja pirteänä.