Kestävän kehityksen ajattelumalli korostaa vastuullista
ajattelua omasta toiminnasta ja sen vaikutuksista omaan elinympäristöön sekä
jopa maailmanlaajuiseen tilanteeseen.
Ympäristöä ajatellen kasvisten suosiminen ja lisääminen
ruokavaliossa on varsin ympäristöystävällistä. Lihan tuottaminen rasittaa
ympäristöä muun muassa kasvihuonepäästöjen muodossa melko runsaasti verrattuna esimerkiksi
viljeltävien kasvien tuotantoon. Globaalilla tasolla esimerkiksi
kasvisperäisten vaihtoehtojen suosiminen vapauttaisi myös viljelypinta-alaa,
mikä vähentäisi suurien metsien tuhoutumista. Lisäksi kasviperäinen ravinto
hyödyntää pinta-alaa tehokkaammin, joten esimerkiksi kehitysmaiden ruokatilanne
voisi parantua, jos lihan kulutusta ja siten myös tuotantoa hillitään.
Ravitsemussuositukset vuodelta 2014 suosittavat, että
lihavalmisteita ja punaista lihaa saisi käyttää enimmillään 500 grammaa
viikossa. Länsimaissa lihatuotteita käytetään paljon yli suositellun
maksimimäärän.
Lähiruoka on viime vuosina ollut kasvava trendi. Toki
esimerkiksi talviaikaan Suomessa tuotettujen kasvihuonekasvisten aiheuttamat
ympäristöhaitat voivat kasvaa suuremmiksi kuin vastaavien ulkomailta tuotujen
kasvisten vastaavat haitat. Toisaalta paikallisen yrittäjyyden tukeminen lisää
taloudellista kasvua Suomessa.
Taloudellisuus
Taloudellisesta näkökulmasta ajatellen myös oma lompakko voi
hyötyä kasvisten käytöstä. Urbaanin legendan mukaan HeVi-tuotteiden syöminen on
kallista. Suomessa tarjonnan määrä ja kilpailu kuitenkin hillitsevät kasvisten
hintoja. Lisäksi suunnittelemalla ruokahankintoja kasvisten hävikki taloudessa
voidaan minimoida ja esimerkiksi kausituotteita suosimalla hankintahintoja
saadaan laskettua. Suomessa myös jokamiehenoikeudet mahdollistavat esimerkiksi
sienien ja luonnonmarjojen keräämisen ilmaiseksi.
Alla voit vielä tutustua tarkemmin opinnäytetyön yhteydessä laadittuun hintavertailuun. Vertailussa laadittiin välipala ja päivällinen lapsiperheelle yhden arkiviikon (5 päivää) ajan. Toinen versio sisälsi valmistuotteita ja eineksiä. Verrokkina toimi itse valmistettavat ruoat, joissa on runsaasti kasviksia. Vertailun pohjana oli hinnoittelu Helsinkiläisessä keskisuuressa päivittäistavarakaupassa alkuvuodesta 2017. Lopputuloksena kasvispohjainen ruokavalio oli 15,99 € halvempi näiden viiden päivällisen ja viiden välipalan osalta.
Alla voit vielä tutustua tarkemmin opinnäytetyön yhteydessä laadittuun hintavertailuun. Vertailussa laadittiin välipala ja päivällinen lapsiperheelle yhden arkiviikon (5 päivää) ajan. Toinen versio sisälsi valmistuotteita ja eineksiä. Verrokkina toimi itse valmistettavat ruoat, joissa on runsaasti kasviksia. Vertailun pohjana oli hinnoittelu Helsinkiläisessä keskisuuressa päivittäistavarakaupassa alkuvuodesta 2017. Lopputuloksena kasvispohjainen ruokavalio oli 15,99 € halvempi näiden viiden päivällisen ja viiden välipalan osalta.