Siirry pääsisältöön

Kestävä kehitys


Kestävän kehityksen ajattelumalli korostaa vastuullista ajattelua omasta toiminnasta ja sen vaikutuksista omaan elinympäristöön sekä jopa maailmanlaajuiseen tilanteeseen.
Ympäristöä ajatellen kasvisten suosiminen ja lisääminen ruokavaliossa on varsin ympäristöystävällistä. Lihan tuottaminen rasittaa ympäristöä muun muassa kasvihuonepäästöjen muodossa melko runsaasti verrattuna esimerkiksi viljeltävien kasvien tuotantoon. Globaalilla tasolla esimerkiksi kasvisperäisten vaihtoehtojen suosiminen vapauttaisi myös viljelypinta-alaa, mikä vähentäisi suurien metsien tuhoutumista. Lisäksi kasviperäinen ravinto hyödyntää pinta-alaa tehokkaammin, joten esimerkiksi kehitysmaiden ruokatilanne voisi parantua, jos lihan kulutusta ja siten myös tuotantoa hillitään.

Ravitsemussuositukset vuodelta 2014 suosittavat, että lihavalmisteita ja punaista lihaa saisi käyttää enimmillään 500 grammaa viikossa. Länsimaissa lihatuotteita käytetään paljon yli suositellun maksimimäärän.

Lähiruoka on viime vuosina ollut kasvava trendi. Toki esimerkiksi talviaikaan Suomessa tuotettujen kasvihuonekasvisten aiheuttamat ympäristöhaitat voivat kasvaa suuremmiksi kuin vastaavien ulkomailta tuotujen kasvisten vastaavat haitat. Toisaalta paikallisen yrittäjyyden tukeminen lisää taloudellista kasvua Suomessa.

Taloudellisuus

Taloudellisesta näkökulmasta ajatellen myös oma lompakko voi hyötyä kasvisten käytöstä. Urbaanin legendan mukaan HeVi-tuotteiden syöminen on kallista. Suomessa tarjonnan määrä ja kilpailu kuitenkin hillitsevät kasvisten hintoja. Lisäksi suunnittelemalla ruokahankintoja kasvisten hävikki taloudessa voidaan minimoida ja esimerkiksi kausituotteita suosimalla hankintahintoja saadaan laskettua. Suomessa myös jokamiehenoikeudet mahdollistavat esimerkiksi sienien ja luonnonmarjojen keräämisen ilmaiseksi.

Alla voit vielä tutustua tarkemmin opinnäytetyön yhteydessä laadittuun hintavertailuun. Vertailussa laadittiin välipala ja päivällinen lapsiperheelle yhden arkiviikon (5 päivää) ajan. Toinen versio sisälsi valmistuotteita ja eineksiä. Verrokkina toimi itse valmistettavat ruoat, joissa on runsaasti kasviksia. Vertailun pohjana oli hinnoittelu Helsinkiläisessä keskisuuressa päivittäistavarakaupassa alkuvuodesta 2017. Lopputuloksena kasvispohjainen ruokavalio oli 15,99 € halvempi näiden viiden päivällisen ja viiden välipalan osalta.